Tops // Micro Greens // How to // Het verhaal // Volgende stap // Publicaties // Lookbook // Winkelinfo
|
|
|
Waarom Microgroentes?
Microgreens of microgroenten zijn de eetbare jonge spruiten van volwassen planten. We kennen ze ook onder de naam kiemgroente.
Micro greens komen voor in allerlei soorten en kleuren én zitten bomvol smaak en vitaminen. Afhankelijk van de soort is de concentratie van vitamine C, vitamine K, Bèta Caroteen en anti-oxidanten soms wel 40 keer zo hoog als bij de volwassen plant (<bron>). Omdat je Micro greens rauw kunt eten en je ze steeds vers oogst, gaat er tijdens de bereiding weinig van de voedingswaarde verloren. |
Micro greens kunnen het hele jaar door gekweekt worden, gewoon binnen in huis. Het enige dat de zaadjes nodig hebben om te groeien is warmte, licht en water.
Door de uitgesproken smaak en de vele verschillende soorten, zijn microgroentes de laatste jaren steeds populairder geworden in de culinaire wereld. Micro groentes doen het goed als garnering en in een salade, maar zijn ook een fijne toevoeging aan een broodje kaas of een wrap, een gezonde smaakmaker in een smoothie of een finishing touch voor een restaurant-ervaring in eigen huis. |
!Let op! in heel zeldzame gevallen kan de gevulde waterbol werken als vergrootglas voor zonnestralen, plaats niet in de volle zon.
|
Patella Crescenda How-to1. Vul het reservoir met water en plaats in het midden van de schaal in de standaard.
2. Zorg dat het waterniveau tot net boven de rand van het RVS komt door het reservoir een beetje op te tillen.
3. Strooi voorzichtig de zaadjes op het RVS schijfje en zorg dat ze allemaal vochtig zijn en mooi verdeeld.
4. Hou de eerste dagen het waterniveau in de gaten en vul eventueel iets aan door het reservoir een stukje op te tillen.
5. Zie de plantjes iedere dag een beetje groeien! Afhankelijk van de soort kun je je microgroentes na een dag of 5 oogsten.
Eet smakelijk!
|
Over de Patella CrescendaTijdens ons Poma/Olera onderzoek hebben we veel geleerd over het bewaren van vers fruit en groente. We werden bewuster van de natuurlijke processen rondom eten en raakten daardoor nog geïnteresseerder in het zelf kweken van vers gezond voedsel.
Het bijhouden van een moestuin kost veel tijd en ruimte, en je hebt maar een klein gedeelte van het jaar oogst. Maar er is nog een manier om je eigen vitamines te kweken: met micro greens. (daar lees je hierboven dus alles over) No waste & gemakkelijk gezondEr zijn verschillende kweeksystemen voor kiemgroentes in de omloop, vaak bestaande uit een schaaltje met daarin een gaasje waar dagelijks een beetje water bij moet met bv een plantenspuit.
Dat bleek bij ons een uitdaging: watergeven per ongeluk een dag overslaan en het jonge kiempje laat snel het kopje hangen. Zie zo'n uitgedroogde kiem dan nog maar eens uit het gaasje te krijgen. Ook wordt er bij veel systemen gebruik gemaakt van een basis of substraat dat maar één keer mee gaat, of moet je speciaal geprepareerde kiemzaden kopen om een systeem te kunnen gebruiken. De Patella Crescenda heeft niet alleen een reservoir dat je maar één keer per cyclus hoeft te vullen, de RVS groeischijven zijn ook nog eens super makkelijk schoon te maken en steeds opnieuw te gebruiken, gewoon met losse zaadjes. Ook leuk: de schijfjes zijn zo ontworpen dat je verschillende soorten microgroentes naast elkaar kunt kweken. Welke soort is jouw favoriet? |
As featured in...
"The many benefits of the Patella Crescenda"
|
"Laat in no-time kiemgroenten ontspruiten"
|
"Een ingenieus schaaltje" |
"teaches us a sustainable alternative (...)"
|
|
Patella Crescenda
|
|