Over // Het verhaal // Patera Magna // Publicaties // Lookbook // How it's made // Voedselverspilling // De serie // FAQ
De Poma/Olera serie helpt je fruit en groente beter te bewaren en voedselverspilling tegen te gaan.Voedselverspilling is wereldwijd een groot probleem. De Poma/Olera serie is het resultaat van een uitgebreid en doorlopend onderzoek naar de beste manier om fruit en groente thuis op een natuurlijke manier te bewaren zodat er minder weggegooid hoeft te worden.
|
Het Poma/Olera verhaalTijdens een onderzoek naar duurzame ontwikkelingsdoelen waar we als consument impact op hebben kwamen we erachter dat 1/3de van de wereldwijde voedselproductie jaarlijks verspild wordt.
We merkten dat ook wij met enige regelmaat overrijp fruit en groente weggooiden. We misten kennis over het bewaren van de verschillende soorten fruit en groente en vergaten wat we in huis hadden. |
De Poma/Olera serie is het resultaat van een uitgebreid en doorlopend onderzoek naar de beste natuurlijke manieren om fruit en groente vers te houden en te onthouden wat je huis hebt zodat het op tijd wordt opgegeten.
De serie groeit en bestaat uit meerdere producten, waarvan de Patera Magna en Patera Media inmiddels te bestellen zijn. NB- alles wordt met de hand gemaakt, en door de wachttijden hebben we even een bestelstop ingelast. Weten wanneer de Patera Magna en Patera Media weer te bestellen zijn? Stuur ons een mailtje, en we houden je op de hoogte. |
Over de Patera MagnaDe Patera Magna ('Grote Schaal' 44x44x30cm) bestaat uit een deels geglazuurde terracotta buitenschaal met daarin 5 losse compartimenten die het mogelijk maken verschillende soorten groente en fruit apart van elkaar te bewaren.
De grote terracotta buitenschaal is deels poreus. Door de schaal via het middelste gat te vullen met water, trekt het vocht in de poreuze wanden en verdampt aan de buitenkant. Bij die verdamping wordt energie (warmte) onttrokken aan de omgeving, wat kan zorgen voor een subtiele koeling van de binnenruimte (evaporation cooling). Drie van de binnencompartimenten worden afgesloten met passende dekselschaaltjes met handvat waardoor vruchten in het donker kunnen worden bewaard en rijpingsgas etheen zich niet kan verspreiden, terwij je toch makkelijk bij de inhoud van de bakken kunt komen. |
De Patera MediaGebaseerd op dezelfde principes maar met een kleinere diameter, is de Patera Media het kleine zusje van de Patera Magna.
De Patera Media kan met een diameter van 30 cm makkelijk(er) een plaatsje vinden op veel verschillende keukenbladen en tafels. De schaal heeft drie binnenbakjes met twee afdekschoteltjes om je verse fruit en groente los van elkaar te bewaren en gebruikt verdampingskoeling om je voorraad op een natuurlijke manier langer vers te houden. |
As featured in...
"Een product dat zichzelf terugbetaalt" |
"Obst und Gemüse klüger aufbewaren"
|
"Met de Patera serie hoef je nooit meer overrijp fruit en doorgeslagen groente weg te mikken." |
"Met wat fingerspitzengefühl kan de fruitschaal zo worden gecomponeerd dat er niets meer naar de GFT-bak hoeft" |
"De fruitschaal is in een mum van tijd leeg en er verdwijnt niets meer in de kliko." |
Poma/Olera
|
|
How it's madeIedere Patera Magna & Patera Media wordt door Thomas met liefde handgemaakt in onze werkplaats in Overasselt.
Goed gemixte vloeibare roodbakkende klei wordt in gipsen mallen gegoten. Na een gezette tijd heeft zich de gewenste wanddikte afgezet en wordt de overgebleven vloeibare klei weer uitgegoten. Na een korte tijd op zijn kop drogen, worden de extra randjes van de schalen afgesneden. Hierna is meer droogtijd nodig: eerst in de mal, en later los. Voordat de klei helemaal droog is, werkt Thomas heel voorzichtig ieder breekbare onderdeel met een sponsje af om de wanden glad te maken. De biscuit-stook duurt ongeveer 24 uur inclusief koeltijd, waarna de stukken worden geglazuurd en voor een tweede en laatste stook in de oven gaan. Na het afkoelen worden alle onderdelen in elkaar gezet en worden de handvaten en rubber details toegevoegd waarna een nieuwe Patera klaar is om jou te helpen minder fruit en groente te verspillen! |
Meer over voedselverspillingIeder jaar danken we 1/3de van het wereldwijde geproduceerde voedsel af en verspillen 45% van alle gegroeide groente en fruit.
Een groot deel van deze verspilling vindt vroeg in de keten plaats, door slechte oogstomstandigheden of problemen met opslag en distributie, maar ook wij als consument hebben hier een aandeel in, en voedsel dat zo laat in de keten wordt weggegooid is extra zonde. Gemiddeld belandt zo'n 29% van het verse fruit en groente dat consumenten kopen in de kliko, dat is de helft van alle huishoudelijke voedselverspilling. 83% van het weggegooide fruit en groente wordt afgedankt omdat het overrijp is. Vaak doordat het niet goed is bewaard of behandeld: alles bij elkaar in één schaal gegooid, alles in de koelkast of simpelweg vergeten wat er in huis was. De Poma/Olera serie is ontworpen om je te helpen fruit en groente beter te bewaren en minder voedsel te verspillen. |
De Poma/Olera serie
Patera HerbaDe dubbelwandigheid van de Patera Herba zorgt ervoor dat (kruiden-)plantjes altijd voldoende water hebben zonder dat ze met hun wortels in een plas water staan.
De schalen zijn gemaakt van poreus terracotta, en het water uit de tussenruimte trekt geleidelijk door de wanden heen de aarde in. Dat is een heel natuurlijk proces dat een plant ook deels zelf regelt: een plant die sneller vocht onttrekt uit de aarde, trekt ook wat sneller water door de wanden heen in de aarde. |
Patera DauciWortels kun je het beste zonder hun loof en in de koelkast bewaren.
De Patera Dauci is speciaal ontworpen om bospeen langer knapperig te houden. In de langwerpige terracotta schaal ligt een passende losse (wasbare) doek, die vochtig om de wortels heen gewikkeld kan worden en zo het vochtgehalte op peil houdt. Ook geschikt voor bijvoorbeeld pastinaak en andere wortelgewassen. |
Patera MaturaDe Patera Matura is handig voor bijvoorbeeld avocado's: in de onderschaal is ruimte voor de voorraad (in het donker), en bovenop, onder de stolp, leg je de vruchten die je graag het eerste wilt eten.
Leg je een appeltje bij de avocado's onder de stolp, dan zullen de vruchten onder invloed van de etheen die uitgestoten wordt door een appel sneller rijpen. Ook geschikt om bijvoorbeeld appels, tomaten etc in te bewaren: houd de vruchten die het meest rijp zijn weg bij de voorraad en presenteer ze bovenop de schaal zodat je niet vergeet ze op te eten. |
Poma/Olera FAQ
Waar kan ik de Poma/Olera serie kopen?
Je kunt de Poma/Olera serie online kopen via de House of Thol webshop.
Met enige regelmaat doen we mee aan een beurs of expositie, en dan nemen we de Poma/Olera serie natuurlijk ook mee.
Bekijk op onze Calendar waar we de komende tijd naartoe gaan.
Met enige regelmaat doen we mee aan een beurs of expositie, en dan nemen we de Poma/Olera serie natuurlijk ook mee.
Bekijk op onze Calendar waar we de komende tijd naartoe gaan.
Wat betekent 'Poma/Olera'?
Poma/Olera is latijn voor fruit/groente!
Hoe lang doort het om de Poma/Olera serie te versturen?
Omdat de eerste stukken van de Poma/Olera serie door ons met de hand worden gemaakt, neemt de productie enige tijd in beslag.
Houd rekening met een productietijd van ca 12-16 weken om je bestelling te maken. (we doen ons uiterste best om dit te versnellen, maar hebben de laatste tijd veel orders gekregen)
Als je je bestelling absoluut eerder nodig hebt, stuur dan even een mailtje en laat ons weten dat je haast hebt. We doen er dan alles aan om het voor je te regelen.
Omdat stukken als de Patera Magna schalen zo groot en breekbaar zijn, bieden we de optie om de Patera Magna op het House of Thol hoofdkwartier in Overasselt (bij Nijmegen) op te halen. Dan laten we meteen zien hoe en waar de schalen gemaakt worden, en weten we zeker dat de Patera Magna heelhuids bij je aankomt.
De Patera Magna kan ook opgestuurd worden. Hoewel we bij de eerste keren verzenden wel wat schade hadden, hebben we inmiddels de verpakking verbetert en gaat het nu een stuk beter in de post.
Zodra een bestelling met de post verzonden wordt, is de tijd die het kost om bij je thuis afgeleverd te worden, afhankelijk van waar dat huis zich bevindt.
Binnen Nederland duurt het meestal ongeveer een dag om aan te komen, in de ons omringende landen een paar dagen, en steeds iets langer hoe verder het pakketje moet reizen.
<HIER> vind je een overzicht van de verzendkosten én geschatte overkomsttijd per land.
Zaken als wereldwijde pandemieën kunnen vanzelfsprekend zorgen voor vertragingen, maar daar zijn we nu denk ik wel aan gewend.
Houd rekening met een productietijd van ca 12-16 weken om je bestelling te maken. (we doen ons uiterste best om dit te versnellen, maar hebben de laatste tijd veel orders gekregen)
Als je je bestelling absoluut eerder nodig hebt, stuur dan even een mailtje en laat ons weten dat je haast hebt. We doen er dan alles aan om het voor je te regelen.
Omdat stukken als de Patera Magna schalen zo groot en breekbaar zijn, bieden we de optie om de Patera Magna op het House of Thol hoofdkwartier in Overasselt (bij Nijmegen) op te halen. Dan laten we meteen zien hoe en waar de schalen gemaakt worden, en weten we zeker dat de Patera Magna heelhuids bij je aankomt.
De Patera Magna kan ook opgestuurd worden. Hoewel we bij de eerste keren verzenden wel wat schade hadden, hebben we inmiddels de verpakking verbetert en gaat het nu een stuk beter in de post.
Zodra een bestelling met de post verzonden wordt, is de tijd die het kost om bij je thuis afgeleverd te worden, afhankelijk van waar dat huis zich bevindt.
Binnen Nederland duurt het meestal ongeveer een dag om aan te komen, in de ons omringende landen een paar dagen, en steeds iets langer hoe verder het pakketje moet reizen.
<HIER> vind je een overzicht van de verzendkosten én geschatte overkomsttijd per land.
Zaken als wereldwijde pandemieën kunnen vanzelfsprekend zorgen voor vertragingen, maar daar zijn we nu denk ik wel aan gewend.
Waarom is maar een deel van de buitenschaal geglazuurd?
De buitenschaal van de Patera Magna is deels poreus om het mogelijk te maken dat water via zijn buitenwanden kan verdampen.
Dit heeft een licht koelend effect waardoor je fruit en groente nog langer vers blijven.
De schaal kan gevuld worden via het gat in het midden.
Het is niet nodig om continu water in de Patera Magna te hebben, maar in warme periodes of klimaten kan het helpen.
Dit heeft een licht koelend effect waardoor je fruit en groente nog langer vers blijven.
De schaal kan gevuld worden via het gat in het midden.
Het is niet nodig om continu water in de Patera Magna te hebben, maar in warme periodes of klimaten kan het helpen.
Waar wordt de poma/Olera serie geproduceerd?
Op dit moment wordt alles hier in de studio in Overasselt gemaakt.
Tegelijkertijd zijn we hard op zoek naar een productie-partner binnen Europa om de hoeveelheden op te schalen.
Tegelijkertijd zijn we hard op zoek naar een productie-partner binnen Europa om de hoeveelheden op te schalen.
Waarom kan ik Patera Magna niet in een winkel kopen?
Dat is nu nog niet mogelijk, maar daar werken we wel aan!
Op dit moment kost de productie te veel tijd en geld om de schaal betaalbaar te houden als ook de winkel nog een percentage wil verdienen.
We zijn druk bezig met het zoeken van een productiepartner die het maken van ons over kan nemen en het mogelijk maakt de hoeveelheden op te schalen.
Op dit moment kost de productie te veel tijd en geld om de schaal betaalbaar te houden als ook de winkel nog een percentage wil verdienen.
We zijn druk bezig met het zoeken van een productiepartner die het maken van ons over kan nemen en het mogelijk maakt de hoeveelheden op te schalen.
Welke producten uit de serie zijn beschikbaar om te kopen?
Op dit moment zijn dat de Patera Magna én de vers gelanceerde Patera Media (zomer 2021).
Wacht, was het eerst niet patera Magnus?
Yes. Ja, inderdaad daar heb je gelijk in, dat was het ook.
We hadden een foutje gemaakt: Omdat 'Patera' een vrouwelijk woord is, zou 'Magnus' ook in de vrouwelijke vorm geschreven moeten worden: MagnA.
Nadat we voor de zekerheid nog even bij een Universitair docent klassieke archeologie checkten dat we het deze keer wel goed hadden, hebben we de naam veranderd.
Aangezien dit al enige tijd na de eerste lancering was, was het ontwerp al een paar keer als Patera Magnus in de pers terechtgekomen.
Nou ja, beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen....
Laat je er niet door verwarren: het is nog steeds dezelfde schaal, alleen met de juiste grammatica deze keer. ;-)
We hadden een foutje gemaakt: Omdat 'Patera' een vrouwelijk woord is, zou 'Magnus' ook in de vrouwelijke vorm geschreven moeten worden: MagnA.
Nadat we voor de zekerheid nog even bij een Universitair docent klassieke archeologie checkten dat we het deze keer wel goed hadden, hebben we de naam veranderd.
Aangezien dit al enige tijd na de eerste lancering was, was het ontwerp al een paar keer als Patera Magnus in de pers terechtgekomen.
Nou ja, beter laat dan nooit, zullen we maar zeggen....
Laat je er niet door verwarren: het is nog steeds dezelfde schaal, alleen met de juiste grammatica deze keer. ;-)
waarom giet je water in de patera magna en patera media?
Door de schaal via het middelste gat te vullen met een laagje water (dat komt dan dus terecht tussen de binnenschaaltjes en de grote buitenschaal) kan de schaal zichzelf op natuurlijke manier een paar graden koelen.
De hoeveelheid koeling hangt af van de luchtvochtigheid (hoe droger, hoe sneller de verdamping: hoe meer er gekoeld wordt), de wind (een briesje versterkt de koeling) en de temperatuur (versnelt ook de verdamping).
In Afrika gebruiken ze ‘Zeer Pots’ en zijn de omstandigheden zo goed dat die soms wel tot 15 graden kunnen koelen.
In onze keukens, met een relatief hoge luchtvochtigheid en minder wind, is het effect beperkter, maar kan het net een aantal graden schelen.
Wat betreft de hoeveelheid: een bodempje is genoeg, het trekt vanzelf in de wanden om te verdampen.
Als je uitgaat van iets meer dan een halve liter zit je goed.
Het water hoeft niet vervangen te worden, alleen af en toe bijgevuld.
De hoeveelheid koeling hangt af van de luchtvochtigheid (hoe droger, hoe sneller de verdamping: hoe meer er gekoeld wordt), de wind (een briesje versterkt de koeling) en de temperatuur (versnelt ook de verdamping).
In Afrika gebruiken ze ‘Zeer Pots’ en zijn de omstandigheden zo goed dat die soms wel tot 15 graden kunnen koelen.
In onze keukens, met een relatief hoge luchtvochtigheid en minder wind, is het effect beperkter, maar kan het net een aantal graden schelen.
Wat betreft de hoeveelheid: een bodempje is genoeg, het trekt vanzelf in de wanden om te verdampen.
Als je uitgaat van iets meer dan een halve liter zit je goed.
Het water hoeft niet vervangen te worden, alleen af en toe bijgevuld.
ER ontstaat een witte aanslag op mijn schaal, wat is dat en hoe krijg ik het weg?
Alles wijst er op dat dit kalkvlekken zijn, hier lees je daar meer over.
Let op: tijdens het schoonmaken zie je niet altijd of je de vlekken al verwijderd hebt.
Dit kan gebeuren als het water in een bepaalde regio een hoger kalkgehalte heeft (hard water)?
Een oplossing zou dan kunnen zijn om gefilterd water te gebruiken, waar minder (of geen) kalk in zit.
Let op: tijdens het schoonmaken zie je niet altijd of je de vlekken al verwijderd hebt.
Dit kan gebeuren als het water in een bepaalde regio een hoger kalkgehalte heeft (hard water)?
Een oplossing zou dan kunnen zijn om gefilterd water te gebruiken, waar minder (of geen) kalk in zit.
MIS JE EEN VRAAG?
Neem contact op en we helpen je graag persoonlijk!
Aarzel niet, we horen graag welke vragen we nog aan deze FAQ sectie toe moeten voegen.
Aarzel niet, we horen graag welke vragen we nog aan deze FAQ sectie toe moeten voegen.